Cvrček a Muchomůrka

Cvrček a Muchomůrka

“ Nejdůležitější je práce – tvorba – na konečném výsledku už tolik nezáleží. Vás bude obohacovat čas, který strávíte při práci s hlínou. Už Vám nebude připadat, že se svět řítí kupředu, je podivný a často Vás stresuje. Proto Vás nyní zvu, aby jste vstoupili do jiného světa, který je starobylejší a pomalejší a podstatné je v něm právě toto – postupovat pomalu, uklidnit se, nezabývat se hodnocením a vytvářet předměty z hlíny a dělat to jenom pro sebe.“     Raúl Acera ( kolumbijský keramik )

Každý z nás se rodí s touhou a schopností něco vytvářet. Pozorujeme to už u malých dětí. Tvoří se zaujetím a spontánně. Jejich cílem není dokonalost výrobku, ale způsob výtvarného vyjádření, které jim přináší radost.

Proto se již několik let přátelí Cvrček ( Dům dětí a mládeže Hamry ) a Muchomůrka ( třída MŠ Pastelka ). Při keramickém tvoření se dětem trpělivě věnují paní Petra Ottenschlagerová a paní Petra Filipová. Děti si pod jejich vedením rozvíjí jemnou motoriku prstů, manuální zručnost, výtvarné cítění a fantazii. Seznamují se s různými technikami práce s hlínou. Při práci s keramickou hlínou se děti zklidní a zaujatě pracují. Z hotových výrobků mají velikou radost nejen ony sami, ale i jejich maminky.